Azerbaycan’da Zengin Ülkeler, Gelişmekte Olan Ülkelere İklim Yardımını Arttırıyor
Azerbaycan’da düzenlenen BM iklim görüşmelerinde önde gelen zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelerin iklim kriziyle mücadelesine yardımcı olmak için küresel mali yardım teklifini yıllık 300 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştılar. Bakanlar, anlaşmayı kurtarmak için gece boyunca toplantı düzenledi.
Çarşamba günü başlaması planlanan ve dün bitmesi beklenen Bakü’deki Cop29 zirvesi bu sabah saatlerine kald. Ancak saat 10.00’da planlanan genel oturum gerçekleşmedi.
250 MİLYAR DOLARLIK FİNANSMANA ÜLKELER TEPKİ GÖSTERDİ
Gelişmekte olan ülkeler dün 250 milyar dolarlık bir iklim finansmanı taslağına tepki gösterdi ve bunun bir şaka olduğunu söylediler. Ülkeler, yoksulların düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş yapmasına ve aşırı hava koşullarının etkilerine uyum sağlamasına yardımcı olmak için gereken miktarın çok altında olduğunu söyledi. Bu, gelişmiş ülkelerden gelen teklifi artırmak için perde arkasında diplomatik bir çabaya yol açtı.
ZENGİN ÜLKELER 300 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR
Fakat bugün yabancı basında yer alan bilgilere göre, AB ve aralarında İngiltere, ABD ve Avustralya’nın da bulunduğu çatı grubundaki ülkelerin, dün yayımlanan taslak metinde başka değişiklikler yapılması karşılığında iklim finansmanında 300 milyar dolara çıkabileceklerini belirtti.
İKLİM FİNANSMANINA DİRENEN ÜLKELER
The Guardian, BM genel sekreteri António Guterres’in daha yüksek bir rakam için başkentleri aradığını öğrendi. Japonya, İsviçre ve Yeni Zelanda’nın dün geç saatlerde 300 milyar dolarlık rakama direnen ülkeler arasında olduğu öğrenildi.